Willy Nachtergaele

Willy Nachtergaele uit Zulte is één van die bevlogen speurneuzen. Hij brengt ons een hele reconstructie van het gebeuren. Zijn vlotte spreekstijl, zijn oog voor details, rijkelijke geïllustreerd met beeld en geluid maken de voorstelling zeer boeiend.

 

Patrick Bernauw

auteur/scenarist/acteur/regisseur.  Hij schrijft sinds 1981 romans, verhalen, essays, toneelstukken en radio- en televisie-scenario’s – zowel voor volwassenen als voor de jeugd.
Waarom werd het paneel De Rechtvaardige Rechters in 1934 gestolen uit de Sint-Baafskathedraal te Gent?  Waarom wilden de nazi’s dit onderdeel van het Lam Gods, het meesterwerk van de gebroeders Van Eyck, zo graag terugvinden?  Verbergt het nog steeds spoorloze paneel het geheim van de Tempeliers? En waar zouden we het dan wel kunnen vinden?  Sinds zijn boek “Mysteries van het Lam Gods” (1991) heeft Patrick Bernauw al diverse werken aan het Vlaamse “Monster van Loch Ness” gewijd.  Maar de zoektocht naar de spoorloze Rechters is nog lang niet ten einde…

 

Filip Van Beurden

van oorsprong wetenschapper, maar als stadsgids gebeten door de geschiedenismicrobe, brengt in zijn lezingen een helder relaas over de geschiedenis en de kunsthistorische waarde van het Lam Gods. Daarna laat hij u genieten van het raadselachtige verhaal van de diefstal van het paneel van de Rechtvaardige Rechters.

Filip brengt zijn verhaal op een beklijvende manier alsof u de mysterieuze diefstal zelf live meemaakt. Ten slotte belicht hij als wetenschapper alle mogelijke invalshoeken en gangbare verhalen over de verdwijning van ‘De Rechtvaardige Rechters’ en laat u naar huis gaan met veel stof om over na te denken.
Contact: filipvanbeurden@skynet.be of via gsm 0475/46 62 93.

 

Dirk Van Nieuwenhuyze

is reisleider, stadsgids Gent en een geboren verteller. Al jaren is hij gefascineerd door dé kunstdiefstal van de 20ste eeuw. Zelf heeft hij ook in maart 2019 een mogelijke vindplaats aangeduid (het onderzoek is lopende). Hij brengt een wandeling in Gent met de reconstructie van de diefstal en gaat met u mee naar de door de speurders aangeduide mogelijke vindplaatsen in Gent. Daarnaast brengt hij op een boeiende manier (die aanzet om zelf op zoektocht te gaan) een lezing over de diefstal en de mogelijke vindplaatsen in ons land en dit met projectie van beeldmateriaal.

Wandelingen – Lezingen

Deze lezing of wandeling is te boeken via de gidsenvereniging vzw Gandante www.gandante.be tel. 09 3753161

Lees via deze link een artikel uit De Standaard, waarin gids Dirk Van Nieuwenhuyze dieper ingaat op een mogelijke piste om het mysterie te ontsluieren.

 

Willy De Roeck

Misdaadanalist (op rust) bij de Federale Gerechtelijke Politie en bezieler van deze site.
Zoon van …

Vanaf 2020, (keuze uit …) de triptiek “Allesbehalve Roekeloos

(Drie lezingen/avonden)

  • De stoutmoedige diefte der Rechtvaardige Rechters en den St Jans den Doper maar bovenal … een rampspoedige afpersing.
    .
  • 1001 merkwaardige theorieën, misvattingen en fabuleuze fabeltjes … een paar stoutmoedig maar desalniettemin rechtvaardig belicht.
    .
  • Stand van zaken … zijn objectieve analyse o.b.v. verschillende (zelfs ongeopende) private archieven en diverse  gerechtelijke dossiers. En zoals bij elke politionele analyse is er ook hier plaats voor een aantal onderbouwde hypotheses.

spoorloos @ rechtvaardigerechters.be

Deze wetenswaardigheden zitten eveneens verwerkt in het stadsspel “Op zoek naar de Rechtvaardige Rechters“.