Algemeen

Jos Cels

 

 

 

Het eerste boek met ruimere bekendheid over de diefte, geschreven door Jos Cels in 1963.


Noël Kerckhaert
Karel Mortier (*** Sterke aanrader)

De essentiële werken met betrekking tot de diefstal van de Rechtvaardige Rechters / St Jans de Doper en de daaropvolgende afpersing, geschreven door Noël Kerckhaert (Jounalist) en Karel Mortier (hoofdcommissaris Stad Gent) die zijn hele carrière (sinds september 1954) intens en gedreven naar de omstandigheden en bij uitbreiding naar het verdwenen paneel zocht.

                                Nottebohmlezing Karel Mortier – De verdwenen rechters (24 januari 2010)

1968

 

Rudy Pieters (*** Sterke aanrader)

… zet ten behoeve van de duidelijkheid en de overzichtelijkheid alle gegevens nog eens op een rijtje en nam daartoe alle processen-verbaal, kranten, boeken en interviews grondig door.
De feiten opgeteld brengen weliswaar geen opheldering en de auteur splitst ons niet de zoveelste hypothese in de maag, maar deze heldere studie voorzien van foto’s en documenten geldt als een gedegen standaardwerk, een overzicht van de huidige stand van zaken, opgetekend en van kritisch commentaar voorzien en bovenal geschreven met de vaardige pen van een onderzoeksjournalist die spanning opwekt en verwachtingen inlost. [Staf Schoeters]

Humo – April 2004

Zonder afbreuk te willen doen aan het verdienstelijk en gedreven speurwerk en de onverdroten inzet van Karel Mortier is een kanttekening hier wel op z’n plaats; Karel Mortier was hoofd-commissaris bij de Gentse politie en gebruikte deze status voortdurend in zijn privé onderzoek waardoor hij toegang kreeg tot informatie waar een journalist of gewone sterveling geen toegang tot had of zou gekregen hebben.  Zijn bevindingen werden nooit in officiële processen-verbaal gegoten noch toegevoegd aan het gerechtelijk dossier. Al zijn politionele onderzoeksdaden waren voor eigen rekening en blijven zo in privé handen. Bij gebrek aan de officiële processen-verbaal (politioneel verder onderzoek in een gerechtelijke zaak – Heling) is het niet onlogisch dat er naar de boeken van KERCKHAERT/MORTIER wordt verwezen  …

Omtrent de documentatie Koehn, lees : hetparadigma.eu | Karel Mortier
en de oproep van de Rector van de  Sint-Baafskathedraal … Ludo Collin

Wesley Muyldermans (!)

Dit boek bundelt een overzicht van 75 jaar feiten én theorieën rond de meest spraakmakende kunstdiefstal van de 20e eeuw. In dit boek kom je alles te weten over wat er mogelijk met de Rechtvaardige Rechters gebeurde, en welke speculaties hierover de kop opstaken. Na deze ontdekkingstocht zal blijken dat de realiteit soms spannender is dan fictie!
Wesley Muyldermans (1977) bijt zich al jaren vast in dit raadsel. Doorheen die jaren van gedreven speurwerk vormde hij zich een eigen visie over deze zaak.

Zie ook “Links op internet”

 

 

André Van der Elst – Michel de Bom (!)

Franstalig, geschreven door twee gedreven “amateur”speurders.

Premier ouvrage en français sur le sujet, Le Vol de l’Agneau Mystique fait également le point sur les dernières recherches et se lit comme un roman d’aventures. Rien n’y manque : le faux coupable, le policier naïf, les dessous politiques de l’affaire, un faux Sherlock Holmes, sans oublier l’administration nazie qui se lance à la recherche du tableau.

Tout se passe comme dans un bon thriller, à une différence près : ici, tout est vrai et l’énigme reste entière 85 ans plus tard.

 

 

Andere boeken zijn gerelateerd aan theorieën (of het verhaal werd geromantiseerd)

 

Paul De Ridder

Dr. De Ridder brengt in het eerste boek “De Rechtvaardige Rechters terug van weggeweest.” (2020) voor het eerst een grondige analyse , niet alleen van het cruciale onderzoek Koehn maar ook van de studies van Karel Mortier. Die onderzoeker heeft zeer verdienstelijk werk geleverd. Hij heeft echter nooit de conclusies getrokken die voor de hand liggen.  (Mens & Cultuur)

“Twee Brusselaars ijveren voor de terugkeer van de Rechtvaardige Rechters” (2021) brengt het boeiende relaas van de recente (2002-2020) ontwikkelingen in dit dossier.

 

Siel Van der Donckt (Wordt verwacht)

Hier worden de namen genoemd die aan mij zijn genoemd, mét het antwoord van de betrokkenen of hun nabestaanden

De Rechtvaardige Rechters zijn verdwenen in het kader van een machtsstrijd binnen het Kapittel van Sint-Baafs en in de nasleep van de bankencrisis.
Arsène Goedertier, de officiële dader van de diefstal speelde hooguit een tweederangsrol.
Het schilderij bestaat nog en wordt bewaard door enkele ‘ingewijden’ die er niet mee voor de dag kunnen komen zonder schandaal te veroorzaken.

 

 

Patrick Bernauw

Mysteries van het Lam Gods
(1991)

De Rechtvaardige Rechters
(jeugdroman – 1992)

De Mythe van de Rechtvaardige Rechters (1995) (zie blog)

Het Bloed van het Lam
(historische thriller – 2006).

 

 

André Capiteyn

België in 1934: economische depressie, massale werkloosheid, bankencrisis, politieke instabiliteit, doorbraak van extreem rechts, opstoot van Maria- devotie na vele verschijningen. In dit turbulent klimaat verdwijnen in de nacht van 11 april twee panelen van het Lam Gods uit de Sint- Baafskathedraal in Gent.

Wie was de dader, wat waren de beweegreden en wat gebeurde er met de Rechtvaardige Rechters ? Die vragen staan garant voor een spannend verhaal, gevolgd door een historiek van ‘de stoutmoedige diefte’, tot en met de onthulling van de laatste getuige in 2015.

Alles voor Dédé – André Capiteyn

 

Noah Charney

Niettegenstaande de gerenommeerde (Amerikaanse) kunsthistoricus en schrijver Noah Charney zit dit boek, toch voor wat betreft de stoutmoedige diefte en gerelateerde gebeurtenissen er volledig naast

Jammer !

 

 

 

Digitaal

Het volledige gedigitaliseerd gerechtelijk en werkdossier – Persarchief – Fotoarchief.