Bij de verschillende zoekingen na de dood van Arséne Goedertier op 25 november 1934 werd een schets (Het “onontwarbaar plan”) en een notaboekje gevonden in zijn woning. Het is niet echt duidelijk  waar en wanneer exact deze werden aangetroffen.

Er bestaat tot op heden geen enkele aanwijzing dat de schetsen verband houden met de feiten. Integendeel.

Gezien de schetsen in het verleden aanleiding gaven tot de wildste speculaties en theorieën  … een logische en realistische kijk :

“Notaboekje”

Het notaboekje, gevonden in de woning van Arséne Goedertier, is op de eerste zichtbare pagina gedateerd, nl. “Wetteren, 26/6/28“.

Dit notaboekje was dus veel langer in gebruik dan het jaar  1934 …

————————–  (¡!) Hypothese  ————————–
De schetsen en bepaalde aantekeningen in het notaboekje zijn het ontwerp van een "Engels rijtuigje met één of meer paarden bespannen"; een bijdrage van Arséne Goedertier aan de eeuwfeestviering in Wetteren, de bloemenstoet van 1930. 
De Bloemenstoet van zondag 3 augustus 1930 in Wetteren

 

… een compilatie van verschillende elementen :

(*) Schaalmodel van de schets Dr. Jur. A.L. Verhofstede – Brasschaat
Verschenen in de Standaard van 26.03.1966 (zie artikel hieronder)
Een “Engels rijtuigje” met “één of meer paarden bespannen” dus … 
Sjees of Tilbury  … | …  lees ook; De dogkar “theorie” van Peters !

* Voor alle duidelijkheid : Het karretje op bovenstaande foto is msschien niet hèt “Engelsch rijtuigje” waarmee Arséne Goedertier in de prijzen viel.
De foto’s geven enkel een impressie van de belangrijkheid van, en belangstelling voor de stoet.

In & uit de Pers …

Bloemenstoet op zondag 3 augustus 1930 – Op de achtergrond de woning en kantoor van Arséne Goedertier

Won Arséne Goedertier de prijs “Rijtuigen met één of meer paarden bespannen” voor het ontwerp en constructie van het rijtuig,  voor de aankleding ? … of voor beide ? Ontwierp en maakte hij het rijtuig zelf of liet hij het maken ?

Wat was zijn relatie met Jules Dutrieu? :

(Advertentie 1914)

Jules Dutrieu wordt begin 20ste eeuw bekend met zijn gebreveteerde Aeromotoren. Op de Provinciaalse Tentoonstelling van Hasselt in 1912 wordt aan de Aeromotor “Dutrieu” de hoogste onderscheiding, de gouden medaille toegekend. Bij de Internationale Prijskamp in Namen de eerste prijs en medaille van eerste klas; met gelukwensen van de jury voor hem en zijn medewerker Oscar De Backer.

(F) Won samen (als partner of alleen ?) met Arséne Goedertier de eerste prijs voor “Rijtuigen met één of meer paarden bespannen” op de Bloemenstoet.

 

 

In de Pers … omtrent deze schets

 

 

Het “onontwarbaar plan”

Deze schets zou mogelijks aangetroffen kunnen zijn in de enveloppe met opschrift “Comiteit Mutualiteit” bij de 13 afpersingsbrieven en de 14 de niet verstuurde brief. (verslag Van Ginderachter dd 10.01.1935 : “Hierbij een onontwarbaar plan, gevonden tussen de papieren.” – voor interpretatie vatbaar dus … )

In het verleden werd door Stefan Cauwelaers (“Snecc”) reeds een studie gemaakt m.b.t. de “grote schets”; met argumenten werd aangetoond dat deze tekening zo goed als zeker een “uitsnijdingsplan” voorstelt.

Of de schetsen uit het notaboekje en deze schets mogelijks verband houden met elkaar (héél, héél weinig waarschijnlijk, mijn inziens onbestaande) of voor wat het uitgesneden materiaal (aard ? Hout, triplex, stof, toile cirée, … ?) moest dienen is nooit onweerlegbaar uitgemaakt, maar …

Lees verder …

(¡!) Hypothese onontwarbaar plan”  ga naar:  Analyse | hypotheses | grote schets