Bij de verschillende zoekingen na de dood van Arséne Goedertier (25 november 1934) werden schetsen gevonden in zijn woning. Het is niet echt duidelijk  wanneer en waar exact deze schetsen werden aangetroffen.

Er bestaat tot op heden geen enkele aanwijzing dat de schetsen verband houden met de feiten.

Gezien de schetsen in het verleden aanleiding gaven tot de wildste speculaties en theorieën  … een logische en realistische kijk :

De Bloemenstoet van 1930 in Wetteren

Het notaboekje, gevonden in de woning van Arséne Goedertier, is op de eerste zichtbare pagina gedateerd “Wetteren, 26/6/28”. Dit notaboekje was dus veel langer in gebruik dan 1934 …

… een compilatie van verschillende elementen :

(*) Schaalmodel van de schets Dr. Jur. A.L. Verhofstede – Brasschaat
Verschenen in de Standaard van 26.03.1966
Sjees of Tilbury   | lees ook; De dogkar “theorie” van Peters !

* Voor alle duidelijkheid : Het karretje op bovenstaande foto is vermoedelijk niet hèt “rijtuig” waarmee Arséne Goedertier in de prijzen viel.
De foto’s geven enkel een impressie van de belangrijkheid van, en belangstelling voor de stoet.

Won Arséne Goedertier de prijs “Rijtuigen met één of meer paarden bespannen” voor het ontwerp en constructie van het rijtuig,  voor de aankleding ? … of voor beide ? Ontwierp en maakte hij het rijtuig zelf of liet hij het maken ? Wat was zijn relatie met Jules Dutrieu? :

(Advertentie 1914)

Jules Dutrieu wordt begin 20ste eeuw bekend met zijn gebreveteerde Aeromotoren. Op de Provinciaalse Tentoonstelling van Hasselt in 1912 wordt aan de Aeromotor “Dutrieu” de hoogste onderscheiding, de gouden medaille toegekend. Bij de Internationale Prijskamp in Namen de eerste prijs en medaille van eerste klas; met gelukwensen van de jury voor hem en zijn medewerker Oscar De Backer.

(F) Won samen (als partner of alleen ?) met Arséne Goedertier de eerste prijs voor “Rijtuigen met één of meer paarden bespannen” op de Bloemenstoet.

 

 

 

De “grote” schets

Deze schets zou mogelijks aangetroffen kunnen zijn in de enveloppe met opschrift “Comiteit Mutualiteit” bij de 13 afpersingsbrieven en de 14 de niet verstuurde brief. (verslag Van Ginderachter dd 10.01.1935 : “Hierbij een onontwarbaar plan, gevonden tussen de papieren.” – voor interpretatie vatbaar dus … )

In het verleden werd door “Snecc” een studie gemaakt over de “grote schets”; met argumenten werd aangetoond dat deze tekening zo goed als zeker een “uitsnijdingsplan” voorstelt.

  Oordeel zelf

Of de schetsen uit het notaboekje en deze schets mogelijks verband houden met elkaar (héél, héél weinig waarschijnlijk) of voor wat het uitgesneden materiaal (aard ? Hout, triplex, stof, toile cirée, … ?) moest dienen is nog niet onweerlegbaar uitgemaakt, maar … (lees hieronder verder)

Blik op de tijdslijn …

In de tijdsperiode van de afpersing construeerde AG een duivenhok en konijnenhok in zijn tuin. Deze schets zou een mogelijkheid ervan kunnen zijn … (¡!) Ontdek onze hypothese omtrent de betekenis van “de grote schets” … zie Analyse | items | grote schets

Verklaring Julienne Minne dd 01 juli 1935 om 15.00 u : “”Ik herinner me dat mijn man een dag heeft gehad waar hij met hout heeft gewerkt.  Hout dat afkomstig was van verpakkingskisten bij de garagist De Graeve; hij heeft er konijnenhokken van gemaakt.  Hij heeft ook hout gebruikt dat van een grote tafel afkomstig was die we gebruikt hadden voor een maaltijd ter gelegenheid van de plechtige communie van ons kind, in 1934, voor het maken van een kippenhok (duivenhok?).”

(¡!) Hypothese “grote” schets ga naar:  Analyse | items | grote schets